Renovatie

Opheusden

|

Authentiek sinds achttiende eeuw

Monument met tabaksschuur wordt moderne en comfortabele woning


De 19e-eeuwse hoeve ‘Rijnzicht’ met de erachter gelegen 18e-eeuwse tabaksschuur aan de Rijnbandijk in Opheusden zijn beide in prima authentieke staat. Het geheel stond ooit in de Top5 van de mooiste boerenerfgoederen van Gelderland. Onlangs is de boerderij verkocht aan een kinderrijk gezin. Gelderse Bouwmeesters heeft samen met een geweldig bouwteam de opdracht gekregen om dit prachtige oude pand te verbouwen en aan te passen conform de moderne eisen van comfort en energiezuinigheid.


Betrokken partijen bij dit ontwerp zijn o.a.:
Ontwerp: Stan Van den Wildenberg | Interieurarchitectuur: Wildenberg interieurarchitectuur BV |
fotografie: ContiqueBuitenkant met rust gelaten


De buitenkant is zo veel mogelijk met rust gelaten, al zijn wel veel kozijnen en ramen vervangen door beter isolerende exemplaren. Aan de binnenkant konden onze vaklieden hun hart ophalen. Er is begonnen met het strippen van het interieur, inclusief niet-dragende wanden en zelfs een deel van de houten draagconstructie. Deze is vervangen door houten constructiedelen van een boerderij uit dezelfde periode, die elders in de regio werd gesloopt. Prachtig.

De opdrachtgever wilde de houten constructiedelen graag intact houden en goed laten zien. Deze komen nu zeer goed tot hun recht in de moderne leefkeuken en woonkamer in de oude deel in het achterhuis.

De steunpilaren staan op betonnen poeren op de nieuw gestorte betonnen ondervloer. Doordat de keuken om een dikke staande balk heen is gebouwd, steekt deze dwars door het werkblad van het spoel-eiland. Het oude hout creëert een verrassend effectief contrast met de stijlvolle keukeninrichting.

Oude details nog goed zichtbaar


In de grote woonkamer/leefkeuken valt de strakke vide op, die in de ruimte lijkt te zweven, deels steunend op de aan drie zijden zichtbare ‘open’ haard. In het voorhuis hebben we voldoende slaapkamers gemaakt voor alle kinderen. Daarbij hebben we de verdiepingsvloeren verzwaard, verbeterd en voorzien van geluidsarme vloeren. Verder zijn er twee badkamers en drie toiletten. Bij het renoveren van het voorhuis hebben we zo veel mogelijk authentieke details gespaard, waaronder de mooie oude vensterbanken, brede deuren en sierlijke aftimmerlijsten. In één slaapkamer is zelfs nog een mooie open haard aanwezig.


Beneden is een grote kelderverdieping waar oude details nog goed zichtbaar zijn. De ideale plek voor een speelruimte van de kinderen, een waskamer en een technische ruimte voor het aansturen van alle installaties en de domotica.

Uitlijning van de vloeren


Bij een dijkhuis heb je altijd veel werk aan het uitlijnen van de vloeren. Aan de zijde van boerenland met zijn kleigronden is de verzakking over de eeuwen altijd groter dan aan de voorzijde, tegen het stevige dijklichaam. Vervolgens hebben we overal geïsoleerde voorzetwanden aangebracht. Er zit als het ware een nieuwbouwwoning binnen in het casco van de boerderij.

Prachtig uitgewerkte details en unieke afwerking


Let ook op details als de glazen buitendeuren binnen de contouren van de oude ronde schuurdeuren, de originele hooibalkenzolder zonder vloerdelen boven de eettafel, en de strak afgetimmerde schuine plafonds, naadloos aansluitend bij de grillige vormen van de oude balken. En alles natuurlijk afgewerkt met zuinige led-spots en moderne domotica voor verlichting, verwarming en beveiliging.

Tevreden met het eindresultaat


Zowel de architect als de klanten en hun gezin zijn erg tevreden met het eindresultaat. Bij de feestelijke opening kregen we zelfs complimenten van een specialist van Monumentenzorg, die constateerde dat de verbouwing met groot respect voor het oude gebouw is uitgevoerd. Wij bouwen met veel plezier, rekening houdend met de wensen en ideeën van de klant, en met het specifieke karakter van de oude gebouwen die we mogen renoveren. Dit Gelderse Boerenerf is in ere hersteld, verduurzaamd en gemoderniseerd. Een warm nest voor de nieuwe bewoners, en klaar voor de toekomst. Mooi toch?

Benieuwd wat uw project zou kosten?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan